Januari

31-12-2016: De voorbereidingen

Bij een buitenlandse stage komen natuurlijk heel wat voorbereidingen kijken! Vorig academiejaar hebben we een motivatiebrief moeten schrijven. Nadien kregen we beiden groen licht van onze lectoren om op buitenlandse stage te vertrekken! De nodige inentingen hebben we een tijdje geleden al gekregen in het tropisch instituut. Ook de administratie hebben we in orde gebracht via Mobility online (saai). De vliegtickets zijn ook geboekt en het verblijf is geregeld! Enkel het visum duurde wat langer dan gepland. Als je ooit een visum nodig hebt voor Malawi, zorg er dan voor dat je het op tijd aanvraagt!

Pieter

15-01-2017: De dag voor vertrek

Morgen begint ons avontuur! Om 19.30 zullen we opstijgen in Brussel. Onze vlucht met transfers ziet er als volgt uit: Brussel - Parijs - Ethiopie - Tanzania - Lilongwe ( de hoofdstad van Malawi). De koffers (2 x 23 kg + handbagage) zijn ingepakt en staan klaar voor vertrek! We landen in Lilongwe rond 18u. Chilumba, de plaats waar wij in Malawi zullen verblijven, ligt op zo'n 500 km afstand van Lilongwe. We zullen daarom eerst overnachten in een hotel en de dag nadien verder trekken naar Chilumba. Dat wordt spannend!

Pieter

16-01-2017: Toelage ontvangen!

Goed nieuws! Ik heb net een mail ontvangen van de gemeente Schilde. De raad voor ontwikkelingssamenwerking heeft mijn aanvraag goed gekeurd! Ik krijg een toelage van 500,00 euro die ik kan gebruiken om te besteden aan het onderwijs in Malawi! Beter nieuws vlak voor vertrek had ik niet kunnen krijgen :)

Pieter

20-01-2017: Alles gaat goed

We zijn ondertussen veilig en wel aangekomen en gesetteld in de lodge! Onze heenreis is vlot verlopen. We kregen in het vliegtuig rond 23.30u ons avondeten en rond 03.00u ons ontbijt. Dinsdagavond zijn we geland in Lilongwe. We zijn met een zelfgebouwd busje voor 16 personen naar het hotel gereden. Dit is een foto van het busje.

Omdat Walter donderdag jarig was, heeft hij ons eten betaald in een van de beste restaurants van Malawi! (danku Walter) Daarna hebben we geprobeerd om te slapen, maar om 2u 's nachts werden we gewekt door ons eerste feestje in Malawi dat zich afspeelde onder ons slaapkamerraam. Gelukkig duurde het feestje maar een half uur!

De volgende dag hebben we ontbeten en daarna zijn we met het busje vertrokken voor een lange rit naar Chilumba! In de eerste stop zijn we een dongel gaan kopen voor internet en een Malawische simkaart. Omdat we 2 studenten informatica zijn, dachten we dat het internet met de dongel geen probleem zou zijn, maar Pieter zijn internet werkt nog steeds niet op zijn eigen laptop. Gelukkig ligt het probleem aan de laptop en niet aan de dongel, want in een andere laptop werkt het wel. We maken steeds een wifi hotspot via de laptop van Dieter zodat we toch allebei internet hebben.
In onze tweede stop zijn we gestopt op een middelbare school die is opgericht door de Jezuïeten. Dit is een van de beste scholen van Malawi.

Onze derde stop was op een lokale markt. Dit is een foto van de markt.

Onze vierde en laatste stop was in Mzuzu. We zijn met zijn allen boodschappen gaan doen voor de komende periode. De supermarkt in Mzuzu is vergelijkbaar met een grote supermarkt bij ons in België.

's avonds zijn we aangekomen in de lodge. Dit is een foto van het uitzicht vanuit onze tuin.

De volgende dag was een speciale dag: "Walters day"! een feestdag in Chilumba om de verjaardag van Walter te vieren! We hebben Chilumba een beetje verkend en we zijn gaan kennis maken op de secundaire school. We hebben gisteren en vandaag overlegd met de schooldirecteurs en zijn tot een goed compromis gekomen. We zullen 2u/per dag co-teaching geven aan alle studenten van form 1 tot form 3. We zullen ook les geven aan de leerkrachten, zodat de kennis blijft hangen wanneer we na 3 maanden vertrekken. Onze uren vallen na de schooluren, omdat informatica geen vak is in Malawi. Morgen zullen we naar het informaticalokaal gaan om alle computers te testen. We gaan ook proberen om sommige computer te repareren en om een netwerk op te zetten met de server die aanwezig is.

S' avonds was er een écht Afrikaans feestje in de lodge voor de verjaardag van Walter. Overdag kwamen ze 2 boxen brengen die groter waren dan wij. Alle leerkrachten met hun partner waren aanwezig en er was Afrikaanse muziek. We zijn geïntroduceerd voor alle leerkrachten en heel hartelijk verwelkomd. Na enkele speeches en het nodige applaus kon het feestje beginnen. Het feestje met bier (carlsberg) liep nogal uit. Vanmorgen hadden we moeite met opstaan omdat we tot 2u met Meza hebben gepraat. Vanmorgen zijn we samen gaan joggen. De mensen hier zijn dat niet gewoon en we kregen veel vreemde blikken.

De mensen in Malawi hebben niet veel, maar ze delen alles wat ze kunnen. Ze zorgen hier goed voor elkaar en ze geven elkaar veel liefde en vriendschap. Iedereen op straat zegt "Hello, how are you?". We hebben op 2 dagen al meer handen geschud dan we in België op een heel jaar doen.

Maandag starten we met lesgeven en worden we officieel voorgesteld op de secundaire school. We gaan nu nog wat genieten van het warme weer (30-35 graden) en werken voor school.

Pieter en Dieter

22-01-2017

Gisteren zijn we het informaticalokaal in orde gaan brengen! Het had 's nachts enorm hard gebliksemd en geregend. Het is momenteel regenseizoen in Malawi, en er is ons verteld dat er tijdens het regenseizoen evenveel regen valt als in België op een heel jaar tijd...
Na het ontbijt zijn we in ons regenpak gekropen om zwetend (maar droog) aan te komen op school.
De mensen in Malawi zijn niet erg stipt. We hadden afgesproken met de onderdirecteur tussen 9u en 10u, en hij was er rond 10.30u.
Toen we het informaticalokaal binnenkwamen, dachten we dat we voor niets gekomen waren: er was geen stroom! Dit gebeurt in Malawi wel vaker wanneer het regent, maar omdat er in de lerarenkamer wel stroom was, zijn ze gaan zoeken wat de oorzaak was. Na een half uurtje hadden we stroom en konden we eraan beginnen! Dit zijn foto's van het informaticalokaal.

We zijn begonnen met alle computers op te starten en te controleren welk materiaal er al dan niet werkten. De persoon die verantwoordelijk is voor het informaticalokaal zei dat er enkele computers kapot waren. Nadat we enkele BIOS instellingen hadden aangepast en enkele kabels deftig hadden ingestoken hadden we al enkele computers "gemaakt". Het informaticalokaal is heel erg vuil. Overal liggen dode insecten, stof, spinnenwebben, nesten enz. 

1 computer reageerde totaal niet. Toen we hem openvezen zagen we dat hij vol met stof en kleine dode beestjes zat. We zijn gaan vragen om een soort van stofzuiger/compressor/pomp te krijgen om de computer(s) leeg te blazen. Enkele minuten later waren we gewapend met een fietspomp de computer aan het leegblazen. Terwijl Pieter aan het pompen was, was Dieter de slang aan het richten. Na het hoesten en stikken zagen we al snel waarom de computer niet werkte: er zat een vastgekoekt insectennest op de processor! We hebben de computer dan maar snel weer dichtgevezen en aan de kant gezet.  : )
Er zijn nog 3 andere computers die weigeren op te starten door een hardwareprobleem. Wat hier precies de oorzaak van is, moeten we nog uitzoeken. Nadien hebben we de beamer gebruiksklaar gemaakt en op alle computers dezelfde vormgeving en instellingen toegepast.

Omdat de leerlingen vrij de computer mogen gebruiken en maar zeer weinig kennis hebben, zijn de bestanden vaak een rommeltje. De school heeft ook enkele dure printers gekregen. Deze staan nog steeds onder een plastic zeil, dus we gaan de printers ook nog in orde maken. Er is ook een server aanwezig in het informaticalokaal, maar deze werkt niet. Ondanks onze beperkte kennis over servers, gaan we toch proberen om deze gebruiksklaar te maken (Ondersteuning uit België is altijd welkom!)

Morgen geven we onze eerste lessen, we kijken er naar uit!

Pieter

25-01-2017

Maandag werden we om 9.00u verwacht om officieel voorgesteld te worden op de school aan de leerkrachten. Naar Belgische gewoonte waren we er om 8.45u. Na weer de nodige handen geschud te hebben, mochten we gaan zitten...en nog anderhalf uur wachten. De vergadering duurde ongeveer 20 minuten. Daarna hebben we een korte wandeling gemaakt door de school en langs de gebouwen. Nadien zijn we in het informaticalokaal onze eerste lessen gaan uitwerken. We hebben ook enkele screenshots gemaakt. We zijn van plan om een basiscursus Edubuntu te schrijven die we hier kunnen achterlaten. Op die manier kan iedereen na ons vertrek toch nog zelfstandig iets bijleren op de computers. Tijdens de middag zijn we naar huis gegaan en in de namiddag moesten we lesgeven van 15.00u-17.00u. Naar Belgische gewoonte waren we er om 14.45u. Toen we aankwamen werd ons verteld dat er eerst nog een ceremonie plaatsvond. We grapten tegen elkaar dat we gingen voorgesteld worden op een groot podium voor heel de school. Eenmaal binnen in de hal voor de ceremonie (een onnoemlijk warme hal) mochten we tussen de schoolhoofden plaatsnemen.. jawel op het podium voor heel de school. De directeur begon te preken tegen de studenten en daarna stelde hij ons voor. Onze eerste les in Malawi begon dus met een vertraging van 45 minuten. Als je weet dat al onze lessen een uur duren, betekent dat dat er niet veel tijd meer overschoot.

De eerste klas hebben we dus een kwartiertje gehad, maar de tweede klas het volledige uur. Wanneer we vroegen of er iemand ooit al eens met een computer gewerkt had, kwam er heel weinig reactie. Onze lessen moeten dus ook echt starten van 0. Eerst hebben we de leerlingen wat regels geleerd, zoals niet eten en drinken in het informaticalokaal. Na de regels zijn we begonnen met het opstarten van de computer en het aanzetten van het scherm. De studenten vinden het ook erg lastig om met de muis te werken, sommigen gebruikten hun muis ondersteboven, heel vreemd om te zien. Eenmaal aangemeld hebben we ze geleerd om een nieuwe map aan te maken en die hun eigen naam te geven. Het zoeken naar de juiste toets op het toetsenbord duurde bij de studenten een hele tijd. Na een korte uitleg over het openen, sluiten en verplaatsen van een map, hebben we ze een educatief spel laten spelen om beter met het toetsenbord te leren werken. Dit programma heet Tux Typing.

De volgende dag begon de les naar onze verbazing op tijd, leerlingen stonden aan te schuiven aan het lokaal. Er was duidelijk mond aan mond reclame geweest. Terwijl we aan het lesgeven waren, stonden een tiental leerlingen aan de ramen de les mee te volgen. De eerste les verliep vlekkeloos maar warm. Het was zelfs zo warm, dan Pieter zijn usb ventilator gesmolten is van de warmte tijdens de les. Geen frisse lucht meer vanaf nu! In de tweede les zijn we op een typisch Malawisch probleem gestuit. Na een half uur viel de elektriciteit uit. We hebben alle leerlingen laten rechtstaan en naar de computer aan de overkant laten kijken. Op deze manier hebben we uitgelegd waarvoor alle kabels dienen.

Eenmaal thuisgekomen werkte de elektriciteit nog steeds niet. Tegen dat het donkerder werd en er nog steeds geen stroom was, zijn we beginnen koken op kleine kolenvuurtjes buiten. Iedereen gewapend met een koplamp. Dit gaf een gezellig gevoel en tegen dat het eten klaar was, was ook de stroom terug. Op het strand zijn we al twee dagen een visser tegengekomen die een nieuwe boot aan het maken is. Zo een nieuwe boot maken duurt ongeveer twee weken en wordt volledig met de hand gedaan. Na een aantal leuke gesprekken heeft hij ons uitgenodigd om een van de volgende dagen eens met hem in zijn kano naar een eiland vlakbij te varen. Dit is een foto van de man met zijn boot.

De volgende ochtend rond 8.45 werden we gewekt door...de ventilator die uitviel! Opnieuw geen stroom dus. Na enkele uren was de stroom er gelukkig weer zodat we in de namiddag onze computerlessen konden starten. Onze les start normaalgezien om 15.00u. We wilden iets vroeger aanwezig zijn om de bekabeling van enkele PC's te controleren. Toen we om 14.30 het lokaal binnen stapten, zat het al helemaal vol met ijverige studenten. Onze eerste les verliep heel vlot. Dit is een foto van tijdens een les.

Toen we een kwartier bezig waren met de tweede les, viel de stroom opnieuw uit. We hebben dan zoals de dag voordien getoond waarvoor alle kabels dienen die in en uit de computer gaan. Omdat er daarna nog een half uur tijd overbleef, hebben we samen met de leerlingen een computer geopend. We hebben de belangrijkste componenten van de hardware uitgelegd. Ze kregen ook nog tijd om enkele vragen te stellen. Sommige leerlingen hebben een USB stick, maar ze weten niet wat GB en MB wilde zeggen, dus dit hebben we ook nog uitgelegd. 

Toen we thuis aankwamen zijn we gaan joggen. We proberen hier ongeveer dagelijks te sporten in de avond, omdat het dan frisser is dan overdag.
Toen we terugkwamen van het joggen, was de elektriciteit er weer! Tijdens het avondeten konden we genieten van prachtige bliksem die zich verder op het meer afspeelde.


Toen we buiten op onze stoelen aan het genieten waren van de bliksem, voelden we de eerste druppels. We wisten toen nog niet dat we ons konden verwachten aan een van de hevigste stormen die we ooit gezien hebben. Het was ontzettend hard aan het bliksemen en donderen. Het regende zo hard, dat we vodden onder de deur moesten steken zodat de regen niet binnen zou lopen. Het waaide zo verschrikkelijk hard, dat de omheining omver is gewaaid en waarschijnlijk nog veel meer dingen. Walter vertelde ons dat het dak van de school 2 jaar geleden in een dergelijke storm is weggewaaid. Na het nodige dweilen hebben we droge kleren aangedaan en zijn we gaan slapen. Hopelijk moeten we zelf nooit door zo'n storm naar school fietsen : )

Dieter en Pieter

29-01-2017

Het weekend is bijna voorbij, tijd voor een blog update! Donderdag en vrijdag hebben we gewoon les gegeven zoals de voorbije dagen. Donderdag hebben we zelfs voor de eerste keer de volledige twee uren les kunnen geven zonder dat de stroom uitviel of er andere stoorzenders waren. Vrijdag hadden we eerst een groep van 28 personen, wat heel veel is in ons klein lokaaltje, maar bij de tweede les kwam er niemand opdagen... Volgens ons een miscommunicatie van de school. Dat moet volgende week eens worden onderzocht.

Na onze eerste lesweek hadden we het weekend wel verdiend. In België zou dat betekenen onze dansschoenen aandoen en gaan feesten.. Hier in Malawi is dat toch net iets anders. We willen het echte Malawi zien en daarom zo veel mogelijk dingen gaan bezichtigen en kleine reisjes maken in Malawi. De lagere school in Chilumba is opgericht door een Belgisch hulpfonds, dat ook onze lodge heeft gebouwd. Sinds deze zomer heeft dit hulpfond hier ook een speelpleinwerking op poten gezet. Ieder kind van de school kan op zaterdag van 8u tot 12u activiteiten komen doen aan de school. Vandaag zijn wij mee gaan helpen met de spelletjes. Er waren een 25-tal kinderen van verschillende leeftijden. We begonnen met een aantal kringspelen, heel erg leuk. Iedereen van onze groep (buiten Pieter) heeft ervaring als leiding in een jeugdbeweging, dus we hadden een echte activiteit verwacht. Deze kwam er eigenlijk niet, het bleef bij 4 uur lang kringspelletjes, spijtig want op het einde werd het een beetje saai. We hebben dan ook onderling afgesproken om volgende keer zelf eens een programma in elkaar te steken.

In de namiddag zijn we naar Karonga geweest. Karonga is de grootste stad hier in de buurt. Aangekomen in Karonga zijn we de markt gaan bezoeken. De markt is eigenlijk wel gezellig, met al die kleine steegjes. Je vind er vooral eten en artikelen zoals stof voor kleren. Na de markt zijn we nog wat inkopen gaan doen in de lokale supermarkt. Dan nog een dik uur naar huis rijden en onze zaterdag zat er bijna op.


's Avonds zaten we even in onze kamer en kwamen ze ons roepen dat er een schorpioen op ons terras zat! De nachtwaker (Meza, topkerel) had hem gelukkig al dood geslagen. Meza vertelde dat een steek van zo'n schorpioen ongelofelijk veel pijn doet, meer dan die van grote schorpioenen. Dit is een foto van de (geplette) schorpioen.


Voor de rest hebben we vooral binnen gezeten omdat we buiten erg veel last hadden van kleine vliegjes (lake flies)

Zondagochtend zijn we met de fiets naar een dorpje naast Chilumba gereden (Uliwa). Dat was een fietstochtje van ongeveer 6 km enkel over een leuke weg.


Uliwa is iets groter dan Chilumba en er zijn echt wel meer winkels dan in Chilumba. De dames hebben hier nog wat schoolgerief gekocht en we hebben wat rondgewandeld. We kwamen de Uliwa nightclub tegen, deze zag er niet echt uit zoals de discotheken bij ons.. 

Terug thuisgekomen zien we twee glazen lake flies staan (zie foto), daar maken ze hier burgers van. Dieter heeft gezegd dat hij dat wel eens wilt proeven, dus onze lodge manager gaat dit voor hem maken.


We kijken echt al uit naar de volgende weken!

Dieter en Pieter















 

© 2016 Worlds Collide. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin