Februari

09-02-2017

Weer een week gepasseerd, hoog tijd voor een blog update! Vorige week begon niet zo goed want Dieter was ziek. Pieter heeft die dag alleen les gegeven. Gelukkig was Dieter de volgende dag alweer wat beter en konden we weer met 2 voor de klas staan. We werden ook geconfronteerd met een echt Malawisch probleem: "lake flies". Enkele dagen voordien was er weer een storm / wolk met kleine vliegjes die van het meer kwamen. Onze kamer zat helemaal vol met duizenden vliegjes! Het plafond, de vloer en onze kleren waren helemaal bedekt met vliegjes. Gelukkig hield ons muskietennet de meeste vliegjes tegen. Dit is een foto van onze plafond.

Pieter had platte band en heeft zijn band laten repareren bij een lokale fietsenmaker. De band werd er afgehaald met een stuk metaal, waarna de band in een klein bakje water werd ondergedompeld. Toen het gaatje gevonden was, werd het dichtgeplakt met lijm en een ander stukje fietsband. Even goed dichtbijten...en klaar! Na 150 Kwacha (=0,20 euro) betaald te hebben konden we weer verder!

In de week hebben we nog les gegeven en veel gewerkt aan opdrachten voor school. De leerlingen zitten iedere dag al goed op tijd in het lokaal en er zijn altijd wel leerlingen die de les volgen aan de raam. Het is nog steeds een vreemd zicht om sommige leerlingen met hun muis tegen de monitor te zien wrijven of te zien sukkelen met het bewegen van de muis. Ondertussen hebben we ook nog hard gewerkt aan andere opdrachten die we moeten maken.


En toen was het weekend! We zijn vrijdagmiddag vertrokken naar de Eco Lodge nabij Livingstonia (https://www.lukwe.com/) Om bij de lodge te geraken, moesten we 11Km stappen in de bergen. Gelukkig hadden we een gids bij die enkele avontuurlijke shortcuts kende. We sliepen samen in een chalet met een prachtig uitzicht over de vallei. De lodge wordt uitgebaat door een Belg en spreekt echt tot de verbeelding. De foto's geven nog niet half weer van de schoonheid van het uitzicht en de lodge. Hieronder enkele foto's van de lodge.

Zaterdag hebben eerst lekker ontbeten en onze eerste wilde apen van deze reis gezien. Dieter ging hier volledig in op, zijn weekend was al geslaagd. Na het ontbijt zijn we naar de tuin van de lodge gewandeld en hebben we een uitleg gekregen over de permacultuur van de 'boer' van de eco lodge. De lodge heeft een prachtige tuin en dit is een prachtige manier om aan landbouw te doen. Permacultuur is de natuur zijn gang laten gaan. Daarna zijn we naar Livingstone gewandeld. Dit is nog 4Km verder de heuvel op en er ligt een universiteit, kerk en ziekenhuis. Onderweg zijn we langs de prachtige watervallen gewandeld. Bij de universiteit hebben we gebasket met enkele universiteitsstudenten die een basketbal hadden. Op de terugweg zijn we langs een echte Malawische voetbalmatch gelopen. Eens bij de lodge aangekomen was het tijd voor een (warme!) douche en lekker eten!

Na een korte nachtrust met veel stortregen werden we wakker met een prachtig uitzicht vanuit onze chalet. Na het ontbijt zijn we naar de watervallen gestapt. Deze wandeling was niet over de grote wegen, maar midden door het bos en de kleine padjes. Zo kom je prachtige plaatsen tegen. We hebben gezwommen in een kleine waterval en onder een grot gestaan waaronder de waterval stroomde. Wat een weekend! En vooral wat een natuur in dit gebied, we stonden vaak versteld van het uitzicht en de schoonheid van de natuur.


Dan was het terug maandag en dus terug tijd om lessen te maken en te geven. Zoals altijd bereiden we op maandag onze lessen voor en schrijven we verder aan de cursus. De lessen deze week zijn echt heel leuk, dat komt omdat we eindelijk bij de meeste leerlingen echte vooruitgangen zien in de basisbehandelingen zoals werken met de muis en het toetsenbord. Dinsdagavond zaten we binnen voor school te werken (of dat probeerden we toch ;) ) toen dat Meza ons binnen kwam vertellen dat er een slang in onze tuin zat. Natuurlijk zijn we allemaal snel gaan kijken. De slang was niet zo groot en de nachtwakers hebben het beest dood gedaan. Dit soort slangen zit vaker aan de rivier die op zo'n 50 meter van onze lodge loopt. Normaal blijven ze in of aan de rivier want dit was de eerste slang dat Meza dit jaar gezien heeft. Ze vertelden ons wel dat het een hele giftige slang is en je kan sterven als je niet het juiste medicijn krijgt tegen een beet. Woensdag zaten we lekker buiten voor school te werken, toen er een aantal vissers langskwamen en vroegen of we vis wouden kopen. Het was al lang geleden dat we nog vis hadden gegeten dus we kochten 10 vissen (zie foto), hiervoor betaalden we net geen €3.. lang leve Malawi!


Vandaag is het donderdag, de laatste dag dat we met 5 studenten zijn in Chilumba want vanavond komen er twee nieuwe studenten: Nelle en Ellen... Alsof de mensen hier nog niet genoeg problemen hebben met Dieter en Pieter haha. Nelle en Ellen zijn ook studenten lager onderwijs, dus ze zullen ook in de happy Chilumba lagere school les geven. We zijn benieuwd!

Dieter en Pieter

16-02-2017

We hebben weer heel wat meegemaakt! Vorige vrijdag hebben we nog les gegeven aan form 1. (1e middelbaar) We geven aan form 1 om de week les. De ene week form 1A en de andere week form 1B. Omdat de leerlingen van form 1B een les gemist hadden, hadden ze zich stiekem gemengd met de leerlingen van form 1A om toch informaticales te kunnen krijgen. Voor de les begon, waren ze heel druk en wilden ze de leerlingen van form 1B niet weggaan. Nadat we ons "pedagogisch kwaad" hadden gemaakt, druipten de leerlingen van 1B af en toen kon de les beginnen.

Na de lesweek volgde een druk maar leuk weekend! Zaterdagochtend zijn we met zijn allen de happy day (speelpleinwerking) gaan begeleiden. Anne-Catherine en Jitske hadden een leuk spel in elkaar gestoken dat de deelnemers erg leuk vonden. Tijdens de middag zijn we naar huis gegaan om te middageten en daarna zijn we een voetbalmatch gaan bijwonen van 2 lokale schoolvoetbalploegen. Wat een match! Om te beginnen is het veld verschrikkelijk groot, heeft het geen lijnen en hangen er geen netten in de goals. De lijnen worden gevormd door de rij van het publiek en de planten die langs de kant staan. Dieter was de keeper van onze ploeg! Hoewel de spelers er qua samenwerking niet veel van bakken, was de match een spektakel. De supporters van beide ploegen lopen tijdens de match al luidkeels zingend rond het veld om hun ploeg aan te moedigen. Wanneer er een doelpunt gescoord wordt, stormt iedereen als schreeuwend het voetbalveld op. Grappig om te zien hoe machteloos de scheidsrechter telkens met zijn fluitje staat te blazen om de supporters weer van het veld te jagen. Uiteindelijk hebben we verloren met 2-1, maar dat kon de pret zeker niet bederven.

De volgende dag hebben we het iets rustiger aan gedaan. In de voormiddag hebben we gewerkt aan opdrachten en hebben we een beetje in de zon gelegen. Om 15.30u hadden we afgesproken met een lokale visser om met zijn motorbootje de kleine eilanden in de buurt te verkennen. Wat was dat mooi! Na een tochtje van +- 20 minuten kwamen we aan op het eilandje. Toen de motor onderweg even stil viel, dachten we dat ons tochtje er al op zat, maar gelukkig was hij enkele ogenblikken later weer aan de praat! Eens aangekomen klommen we op de rotsen van het eiland. Als je enkele meters hoog was, kon je er af springen in het water. Dieter, Anne-Catherine en Bob hadden een snorkel meegenomen. Onder water zaten er veel kleine gekleurde vissen. In Lake Malawi zitten meer dan 900 verschillende soorten Cichliden. Deze Chichliden komen enkel in Malawi voor en worden geëxporteerd naar aquariums over de hele wereld. Onder water hebben we nog foto's en video's gemaakt van de vissen en van onszelf.

Na het zwemmen hebben we het eiland beklommen om een kijkje te gaan nemen. Prachtig uitzicht! Omdat het al laat was, zijn we terug naar de lodge gekeerd met het bootje en was het weekend alweer voorbij!

Maandag zijn we terug gestart met lesgeven. De gebruikelijke assembly waarin de directeur de leerlingen toe(s)preekt liep naar goede gewoonte weer 45 minuten uit. Bovendien was er al de hele middag geen stroom, waardoor we geen les konden geven. We hebben besloten om de 2 klassen te combineren en om een hardwareles te geven. 2 klassen combineren in een klein lokaal was nogal moeilijk...daarom besloten we om de populaire leerkracht uit te hangen om buiten les te geven in het zonnetje!

Nadien hebben we nog vragen beantwoord van leerlingen. De leerlingen kwamen aan ons vragen of we hun voetbalteam willen coachen. Pieter speelt geen voetbal, maar Dieter is een keeper en zag dit meteen zitten. Was hij maar niet zo enthousiast geweest...de training valt op zaterdag en duurt van 5u s 'ochtends tot 7.30u! We hebben ook nog overlegd met de onderdirecteur over het inhalen van een les die we gemist hadden omdat we naar Livingstonia waren geweest 2 weken voordien. Tot nu toe zijn er 2 leerkrachten die geïnteresseerd zijn om informaticalessen te krijgen. We zullen deze bijlessen waarschijnlijk geven tijdens de schoolvakantie. Binnen 2 weken is het 1 week vakantie voor de leerlingen. De leerkrachten worden dan wel op school verwacht. De ideale moment dus om bijles te geven en voor Pieter om zijn enquêtes voor zijn bachelorproef af te nemen bij de leerkrachten!

De leerkrachten zitten tijdens hun pauzes in de lerarenkamer altijd wat te praten met elkaar en tv te kijken. Dit is een foto van de lerarenkamer, een hemelsbreed verschil met België!

De volgende dag werd het lesgeven ons bemoeilijkt door de warmte. De beamer viel telkens uit omdat hij oververhit was. We hebben dit probleem met succes opgelost door een ventilator op de beamer te leggen.

Woensdag had Pieter last van hoofdpijn, diarree en misselijkheid en heeft Dieter alleen les gegeven. Nelle, Ellen en Dieter waren de voorbije dagen ook niet 100% in orde.

We hebben deze week ook al 2x last gehad van een typisch Malawisch probleem: geen water. Het duurde de eerste keer een hele nacht en een ochtend voor we terug water hadden in onze lodge.

Woensdagavond hebben we een klein feestje gehouden in de Lodge met zijn allen.

We zitten hier ondertussen al 2 weken zonder regen. Hopelijk gaat het snel regenen en wordt Pieter snel weer beter!  

24-02-2017

Blog update! Pieter is weer helemaal de oude na 2 dagen wat ziekjes te zijn geweest. Vorig weekend zat weer goed vol. Omdat we een tijdje terug op vrijdag een les hadden laten wegvallen omdat we naar Livingstonia waren geweest, wilden we die inhalen. Omdat we zo'n goede studenten zijn, wilden we dat op onze vrije zaterdag doen! Of dat was toch de bedoeling... Toen we aankwamen ontbraken er 2 dingen: leerlingen en stroom! De leerlingen waren niet komen opdagen omdat er geen stroom was. De onderdirecteur zei dat hij de leerlingen voor ons wilde gaan halen, maar dat had niet veel zin als er geen stroom was. We hebben dan nog 45 min gewacht op stroom, maar tevergeefs. Al bij al niet zo'n heel groot probleem, want nu konden we meegaan naar de voetbalmatch van de lagere school! Toen we terug waren gefietst naar de lodge, zijn we meteen vertrokken naar het lokale "voetbalveld". Onze lagere school zou een match spelen tegen een andere lagere school op zo'n 30 km afstand. Dieter, ellen en Pieter besloten om mee te gaan (de rest was nog wat ziekjes). Het vervoer was een spektakel op zich! We zijn vertrokken met +- 70 man...in 2 minibusjes. Normaal is zo'n busje gebouwd voor 9 personen. In Malawi halen ze alle stoelen eruit en zetten ze er zelf nieuwe in, zodat er 16 man in het busje past. Wij zaten er in met 35 personen waaronder een 32-tal luid zingende kinderen. Normaalgezien mag je slechts 50 km/u rijden op de wegen, maar snelheden van 110 km/u zijn zeker geen uitzondering.

Onderweg zijn we nog gestopt bij een hotspring en een lagere school. De lagere school was een zogenaamde "government school", een school die nog lager in rang staat dan de "district school" waar we zelf les geven. 1 gebouw was gebouwd door de overheid. De andere 3 waren gebouwd door de mensen uit het dorp. Er waren geen ramen, stoelen of banken. Leerlingen zitten gewoon op de grond met 1 handboek per klas als ze geluk hebben. We werden wel heel hartelijk en warm ontvangen! De mensen van de omgeving hadden voor ons overheerlijke kip met rijst en sema (Malawisch eten) gekookt. Omdat meer dan 90% van de Malawiërs met hun handen eet, konden wij natuurlijk niet onderdoen.

Na het eten was het tijd voor de voetbalmatch! Het voetbalveld was niet echte vergelijken met een Belgisch voetbalveld. De ene plaats is dor, daar staat dan weer hoog gras, hier en daar liggen wat stenen. De match wordt door de meeste spelers gespeeld zonder voetbalschoenen. Net zoals bij de vorige match, stormt iedereen al schreeuwend het veld op wanneer er gescoord wordt.

De volgende dag zijn we naar de kerk geweest! Eerst was er een mis in het Engels, en daarna in Tchumbuka (ofzo iets), de lokale taal. Omdat de mis in Tchumbuka het meest spectaculair zou zijn, hebben we die gevolgd. De mis was echt niet te vergelijken met een Belgische mis! De mensen dansen, zingen en springen de hele tijd. Af en toe is er een gebed. Tussen het spektakel door, zijn er mensen die levenswijsheid vertellen en hoe je een goed persoon kan zijn. Plots werd er gevraagd of de nieuwkomers naar voor wilden komen. Toen we eenmaal met zijn allen vooraan stonden, moesten we ons een voor een voorstellen. Na het voorstellen, moesten we de mensen in de kerk begroeten. Dat verliep als volgt: "Good morning - good morning, we love you - We love you too!". Waarop alle mensen in lachen uitbarstten.

Na het kerkbezoek besloten we om onze zondag nog wat rustig aan te doen en zijn we op het strand gaan liggen en gaan zwemmen in het meer (sorry mama).

Maandag begon onze lesweek weer! We hebben nog een paar keer zonder stroom gezeten en we moeten nog steeds een ventilator achter de beamer zetten zodat hij blijft werken. Dinsdag na de les vond Dieter zijn fiets zo terug:

Voor de rest hebben we nog wat gesport, veel gewerkt voor school en verloopt alles hier zijn normale gang van zaken. Zaterdag vertrekken we met 3 op mountainbiketour. Dieter, Bob en Pieter gaan mountainbikes huren en 5 dagen rondtrekken. Het verloop van deze tocht zal je kunnen lezen op onze volgende blog update! (ps: onderstaand formulier is een probeersel om een reactie achter te laten)

Pieter

© 2016 Worlds Collide. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin